- 400 g makaronu penne (może być pełnoziarnisty)
na sos pesto:
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 2 małe ząbki czosnku posiekane
- 40 g parmezanu startego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzeszków pinii lub orzechów włoskich grubo posiekanych
- 1/2 łyżeczki soli
- biały pieprz
Przygotuj sos: czosnek rozetrzyj z solą, przełóż do miski lub moździerza. Dodaj bazylię, ser i orzechy i miksuj blenderem ręcznym lub rozcieraj tłuczkiem na gładką, jasnozieloną masę. Dodawaj oliwę, cały czas ucierając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw pieprzem. Przełóż sos do lodówki. W dużym garnku zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, przełóż z powrotem do garnka. Dodaj 1/2 szklanki pesto i wymieszaj. Podawaj gorące, posypane wiórkami parmezanu.
Willem Claesz Heda. Martwa natura z orzechami włoskimi.
Willem Claesz Heda. Martwa natura z orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz