PENNE AL PESTO GENOVESE


  • 400 g makaronu penne (może być pełnoziarnisty)
na sos pesto:

  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 małe ząbki czosnku posiekane
  • 40 g parmezanu startego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz
Przygotuj sos: czosnek rozetrzyj z solą, przełóż do miski lub moździerza. Dodaj bazylię, ser i orzechy i miksuj blenderem ręcznym lub rozcieraj tłuczkiem na gładką, jasnozieloną masę. Dodawaj oliwę, cały czas ucierając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw pieprzem. Przełóż sos do lodówki. W dużym garnku zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, przełóż z powrotem do garnka. Dodaj 1/2 szklanki pesto i wymieszaj. Podawaj gorące, posypane wiórkami parmezanu.


Plik:Claesz. Heda Vanitas.jpg
Willem Claesz Heda. Martwa natura z orzechami włoskimi.

Willem Claesz Heda. Martwa natura z orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz