Zupa z porów


  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 kromki chleba razowego
  • pieprz, sól
  • oregano
  • czosnek granulowany
Pora kroimy w półkrążki. Umyte i obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki łatwiejsze do ugotowania. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z kostką rosołową. Po ugotowaniu warzywa miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę, dodając jogurt grecki. Tak przygotowany krem doprawiamy pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i wrzucamy pokrojony w kostkę razowiec. Grzanki doprawiamy czosnkiem granulowanym i oregano. Smażymy je na małym ogniu, aż całkowicie się wysuszą. Przed samym podaniem wrzucamy na krem garść grzanek. Alternatywą dla grzanek może być starty na drobnych oczkach żółty ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz