KISZONY SELER NACIOWY


  • seler naciowy
  • 1 lub 2 pęczki rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • koper do kiszenia (czyli z kwiatkiem)
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • osolona, przegotowana woda (łyżka soli na litr wody)
Seler pokroić w pasterki, rzodkiewkę w ćwiartki. Poukładać w słoikach (potrzebny jest 1 słoik o pojemności 1 litra albo 3 małe słoiki jak na dżemy). Dodać koper, czosnek, liść laurowy i pieprz. Zalać przestudzoną wodą z solą i zakręcić.
Nadaje się do jedzenia już po 3-4 dniach. Im dłużej stoi tym mniej czuć seler naciowy. Można przechowywać jak ogórki, ale lepiej zużywać na bieżąco.

Oliver Akers Douglas. Seler naciowy i ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz