AMARANTUSOWA OWSIANKA Z BANANEM


  • 30 g ziarna amarantusa
  • 30 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka uprażonego ziarna słonecznika
  • pół banana
  • pól łyżeczki cynamonu
  • napar z herbaty toffi
  • mleko
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
Płatki owsiane zalać gorącym naparem z herbaty i odstawić. W osobnym garnuszku zagotować wodę i wrzucić amarantus - gotować go około 1 minuty. Dołożyć do płatków, zalać mlekiem i gotować około 15 minut. Po przełożeniu do miseczki dodać cynamon, banana pokrojonego w półplasterki, cukier i słonecznik.

amarantus  - szarłat wyniosły (szarłat wiechowaty, amarantus,
amarant, łac. Amaranthus cruentus L.) – gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie jest uprawiany w wielu rejonach świata.
Roślinę tę uprawiano na nasiona już ponad 4000 lat p.n.e. w Ameryce Północnej i Południowej, w Europie zaś amarantus pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku. Był, obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli, podstawową rośliną uprawną Inków i Azteków.

Amarantus bywa nazywany „zbożem XXI wieku”. Nasiona szarłatu uprawnego mają wysoką wartość odżywczą i są szeroko stosowane w piekarnictwie, przemyśle cukierniczym i farmaceutycznym. Nasiona nie zawierają glutenu, mogą zatem być stosowane w diecie dzieci chorych na celiakię. Masa nadziemna roślin może być wykorzystana jako zielonka, susz i kiszonka. Ponadto amarantus należy do grupy roślin charakteryzujących się specyficznym mechanizmem fotosyntezy typu C4, o wyższej i sprawniejszej efektywności wiązania CO2 atmosferycznego w porównaniu z roślinami o bardziej rozpowszechnionym mechanizmie fotosyntezy typu C3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz