- 600 g mąki
- 1 żółtko
- 300 ml ciepłej przegotowanej wody
- 10 dag masła
- sól
- 40 dag białego sera
- 40 dag szpinaku
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Farsz: biały ser można rozgnieść w misce widelcem. Dodać utarty czosnek, sól, pieprz i gałkę. Szpinak umyć, oderwać łodygi, wrzucić listki do wrzącej wody. Gotować ok. 3 minut, wylać na sito, ostudzić i drobno pokroić. Ser wymieszać ze szpinakiem.
Na środku krążków z ciasta położyć płaską łyżkę farszu, złożyć na pół. Brzegi, jeżeli się odkleją, można zwilżyć wodą. Lepić pierogi. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz, pierogi lubią się sklejać. Smaczne są z roztopionym masłem ze szczypiorkiem lub jogurtem z ziołami.
Anna Szewczyk. Pierogi, masło i śmietana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz