PIEROGI Z BIAŁYM SEREM I SZPINAKIEM

ciasto:

  • 600 g mąki
  • 1 żółtko
  • 300 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 10 dag masła
  • sól
farsz:

  • 40 dag białego sera
  • 40 dag szpinaku
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszczać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat. Posypać mąką, ugniatać by zrobiło się gładkie. Odciąć kawałek, resztę przykryć miseczką. Rozwałkować ciasto najcieniej, jak możemy. Wykrajać szklanką kółka. 
Farsz: biały ser można rozgnieść w misce widelcem. Dodać utarty czosnek, sól, pieprz i gałkę. Szpinak umyć, oderwać łodygi, wrzucić listki do wrzącej wody. Gotować ok. 3 minut, wylać na sito, ostudzić i drobno pokroić. Ser wymieszać ze szpinakiem.
Na środku krążków z ciasta położyć płaską łyżkę farszu, złożyć na pół. Brzegi, jeżeli się odkleją, można zwilżyć wodą. Lepić pierogi. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz, pierogi lubią się sklejać. Smaczne są z roztopionym masłem ze szczypiorkiem lub jogurtem z ziołami.

Anna Szewczyk. Pierogi, masło i śmietana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz