CZOSNEK POSPOLITY

Bylina rosnąca do wysokości ok. 80 cm, wytwarzająca cebulę, nazywana powszechnie "główką", która składa się z pojedynczych cebulek - "ząbków". Czosnek rozmnaża się z ząbków lub cebulek powietrznych, które wytwarzają niektóre typy czosnku. Najlepszym terminem sadzenia jest październik lub listopad. Niektóre typy czosnku, które dobrze przechowują się przez zimę, na przykład typ górski, nie wytwarzający cebulek powietrznych, można sadzić również na przełomie marca i kwietnia. Głębokość sadzenia ząbków wynosi 5-8 cm. Cebule wykopuje się wtedy gdy liście żółkną i szczypior załamuje się. Zimą można uprawiać czosnek w doniczce, w celu uzyskania zielonego szczypiorku.
Czosnek działa bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, żółciopędnie, obniża stopień cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Poleca się go także przy schorzeniach dróg oddechowych, miażdżycy, jako środek przeciwko owsikom. Może być bez obawy podawany dzieciom (jeden ząbek czosnku co 4-5 dni).

CZOSNEK MARYNOWANY:
ilość sztuk: 10 małych słoiczków

1/2 kg czosnku
garść gorczycy
zalewa:
1 szklanka wody
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli

Czosnek obrać i sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Wkładać do wyparzonych słoików, dodając kilka ziaren gorczycy.
Szklankę wody zagotować z ziarenkami pieprzu i ziela. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Przecedzić.
Przecedzonym płynem zalewać czosnek w słoiczkach.

Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Equipo Sur. Czosnek i moździerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz