Czosnek działa bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, żółciopędnie, obniża stopień cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Poleca się go także przy schorzeniach dróg oddechowych, miażdżycy, jako środek przeciwko owsikom. Może być bez obawy podawany dzieciom (jeden ząbek czosnku co 4-5 dni).
CZOSNEK MARYNOWANY:
ilość
sztuk: 10 małych słoiczków
1/2 kg czosnku
garść gorczycy
zalewa:
1 szklanka wody
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
Czosnek
obrać i sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Wkładać do
wyparzonych słoików, dodając kilka ziaren gorczycy.
Szklankę
wody zagotować z ziarenkami pieprzu i ziela. Gotować pod przykryciem przez 10
minut. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Przecedzić.
Przecedzonym
płynem zalewać czosnek w słoiczkach.
Słoiki
zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do
3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka
(najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić
do ostygnięcia.
Equipo Sur. Czosnek i moździerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz