MAZUREK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI



  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 50 dag śmietany 30%
  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 7 łyżek miodu
do wysmarowania brytfanny: 


  • 2 łyżki masła
do przybrania:


  • po 2 łyżki suszonych śliwek, orzechów i obranych migdałów
Z mąki, cukru, masła, jajek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Brytfannę wysmarować masłem. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałym wylepić brytfannę. Z odłożonego ciasta zrobić cienki wałek i ułożyć go na brzegach placka. Ciasto wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i lekko zrumienić. Śliwki namoczyć, przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać miód i zagotować. Masę śliwkową ostudzić i pokryć nią podpieczone ciasto. Następnie piec mazurek jeszcze 20 minut.
Po ostudzeniu przybrać ciasto śliwkami i bakaliami.


Brunella Neri. Śliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz