ŚNIADANIOWA ZUPA PIWNA

  • 0,75 litra jasnego piwa
  • 1/4 litra gęstej słodkiej śmietany
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 100 g pokruszonego twarogu
  • kilka grzanek z masłem
W rondlu zagotowujemy piwo i zdejmujemy z ognia. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego piwa, mieszamy, po czym wlewamy ją do garnka z piwem.
Żółtka ubijamy z cukrem i rozprowadzamy je najpierw kilkoma łyżkami piwa ze śmietaną, a potem dodajemy do garnka z piwem. Zupę można podgrzać. Nie dopuszczamy do wrzenia. Na każdym talerzu kładziemy nieco twarogu i zalewamy gorącą zupą. Oddzielnie podajemy grzanki z masłem.

Vincent van Gogh. Martwa natura z piwem i owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz