GULASZ Z CIECIERZYCY

  • 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • olej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 kawałki pora
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • sól
  • dowolny zestaw ziół, np. oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia.
Pora szklimy na oleju rzepakowym. Dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusimy w niewielkiej ilości wody. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po około 10 minutach duszenia wrzucamy przyprawy. Dusimy jeszcze przez kilka minut.

Vincent van Gogh. Chłopka gotująca na kominku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz