- 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- olej
- 1 duża papryka czerwona
- 2 kawałki pora
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól
- dowolny zestaw ziół, np. oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia.
Pora szklimy na oleju rzepakowym. Dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusimy w niewielkiej ilości wody. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po około 10 minutach duszenia wrzucamy przyprawy. Dusimy jeszcze przez kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz