JAŁOWIEC

Jałowiec rośnie na suchych zboczach, w sosnowych lasach i na glebach nieurodzajnych. Jego suszone szyszkojagody od wieków są wysoko cenioną przyprawą aromatyczną. Dodaje się go do pieczeni wołowej, pasztetów, do gotowanej kwaśnej kapusty, bigosu i kartoflanki, także do mięs dzikich ptaków i zwierząt, które żywią się jagodami, do sosów i ryb marynowanych.
Na jagodach jałowca przygotowuje się aromatyczne wódki i nalewki. Wędliny wędzone w dymie jałowcowym są smaczne i bardzo aromatyczne. Owoce jałowca działają bakteriobójczo, poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych. Nie wolno dodawać zbyt dużo ziarenek (kilka do potrawy wystarczy), bo mogłyby podrażnić nerki.
UWAGA - Nie wolno używać jagód jałowca osobom chorym na nerki, ani kobietom w odmiennym stanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz