SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 g masła
  • galaretka w proszku o smaku, jaki najbardziej lubimy
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. gdy całkiem stężeje, zalać rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki ulubionych owoców (tylko nie kiwi, bo galaretka nie stężeje!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz