... o przyprawach
Jeśli cynamon po przełamaniu rozpada się w drobne kawałki, nie jest dobry. Tak samo nie należy kupować goździków, gdy są czarne i miękkie.
... o wanilii
Najlepiej wziąć kilka lasek wanilii, ułożyć w blaszanej puszce przesypując cukrem, który tak przejdzie zapachem, że będzie można go używać bez wanilii. Potrzebując większej ilości, na przykład do ciasta, trzeba wanilię połamać na kawałki, tłuczek od moździerza posmarować świeżym masłem i tłuc jak zwykle.
... o przechowywaniu skórki pomarańczowej
Trzeba skórkę starannie obrać z białych włókien, pokrajać na cienkie paseczki i układać do słoja, przesypując cukrem. Z czasem utworzy się gęsty syrop, który przejdzie zapachem pomarańczy.
Może być on użyty do kompotów i legumin.
Emile Joseph David. W kuchni.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz