RADY SPRZED WIEKU

... o przyprawach
Jeśli cynamon po przełamaniu rozpada się w drobne kawałki, nie jest dobry. Tak samo nie należy kupować goździków, gdy są czarne i miękkie.
... o wanilii
Najlepiej wziąć kilka lasek wanilii, ułożyć w blaszanej puszce przesypując cukrem, który tak przejdzie zapachem, że będzie można go używać bez wanilii. Potrzebując większej ilości, na przykład do ciasta, trzeba wanilię połamać na kawałki, tłuczek od moździerza posmarować świeżym masłem i tłuc jak zwykle.
... o przechowywaniu skórki pomarańczowej
Trzeba skórkę starannie obrać z białych włókien, pokrajać na cienkie paseczki i układać do słoja, przesypując cukrem. Z czasem utworzy się gęsty syrop, który przejdzie zapachem pomarańczy.
Może być on użyty do kompotów i legumin.

Emile Joseph David. W kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz