ŁOSOŚ POD ŻÓŁTĄ PIERZYNKĄ


  • 20 dag łososia norweskiego
  • 1 mała cebula (5 dag)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 jajka
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • listki bazylii
Łososia i cebulę pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Musztardę wymieszać z majonezem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na półmisku (może być w kształcie ryby :) układać warstwami: łososia z cebulą, musztardę z majonezem, żółty ser, białka jajek, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz i na samą górę żółtka jajek. Na koniec udekorować pokrojonym szczypiorkiem i listkami bazylii. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Eduard Manet. Martwa natura z łososiem i cytrynami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz