- 20 dag łososia norweskiego
- 1 mała cebula (5 dag)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 10 dag żółtego sera
- 3 jajka
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
- szczypiorek
- listki bazylii
Łososia i cebulę pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Musztardę wymieszać z majonezem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na półmisku (może być w kształcie ryby :) układać warstwami: łososia z cebulą, musztardę z majonezem, żółty ser, białka jajek, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz i na samą górę żółtka jajek. Na koniec udekorować pokrojonym szczypiorkiem i listkami bazylii. Włożyć do lodówki na około 60 minut.
Eduard Manet. Martwa natura z łososiem i cytrynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz