SAŁATKA RZODKIEWKOWA Z JOGURTEM

  • 1 kubek (20 dag) gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 spory ogórek wężowy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub natki pietruszki
  • chlebki pita
Sitko o drobnych oczkach wyłóż kilkoma warstwami gazy i zawieś nad miseczką. Wlej jogurt i pozostaw na 2 godziny, aby przesączył się nadmiar wody. Gęsty jogurt przypraw do smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą. Rzodkiewki pokrój na połówki, ogórka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj, dodając miętę lub natkę, a potem włóż do rozkrojonych chlebków pita. Możesz także dekoracyjnie ułożyć na talerzykach  najpierw ogórki, pośrodku miętę, na niej krem jogurtowy, a wokół rzodkiewki, a całość ozdobić listkami natki lub mięty. Wtedy sałatka bardzo ładnie wygląda, a każdy gość miesza ją sam bezpośrednio przed zjedzeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz