INDYJSKA HERBATA



  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 i 1/2 cm korzenia imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 łyżeczki wyłuskanych nasion karfamonu
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 3 goździki
  • 2 rozgniecione ziarenka czarnego pieprzu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
Do małego garnka wlać 2 szklanki wody, włożyć pokrojony na plasterki imbir i pozostałe przyprawy. Zagotować. Dodać herbatę i gotować około 5 minut. Dodać mleko i cukier, wymieszać. Ciągle podgrzewać doprowadzając prawie do wrzenia. Tak przygotowany napój przelać przez sitko do filiżanek. 

Gretchen Hancock. Filiżanka herbaty.

Zobacz jeszcze:
CZAJ - INDYJSKA HERBATA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz