SAŁATKA Z WĘDZONEJ RYBY


  • 2 wędzone ryby (np. makrele)
  • 6-8 ogonków liściowych selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 15 dag aryki konserwowej
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
Ryby obrać ze skóry, odfiletować, podzielić na spore kawałki. Pokroić: paprykę w paski, obrane jabłko w kostkę, a obrane z włókiem ogonki z selera - w cienkie plasterki. W szklanej salaterce ułożyć kolejno warstwami: seler, paprykę jabłko. Na wierzchu położyć kawałki ryby i posypać je posiekaną cebulą i natką. Przyrządzić sos: do słoika wlać olej, sok z cytryny i łyżkę przegotowanej wody, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, dokładnie zakręcić pokrywkę i wstrząsać naczyniem, aż składniki się połączą. Sałatkę polać sosem. Wymieszać tuż przed nałożeniem na talerz. Podawać z tostami i razowym pieczywem.

William Merritt Chase. Ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz