- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz mielony
- sól
- 1 marchew
- 2-3 łyżki zieleniny
- 1 łyżka masła
- 8-10 sztuk ziemniaków
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej pokrojone w paski grzyby i marchewkę, smażyć 2-3 minuty. Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować, dodać przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać usmażone grzyby z cebulą i marchewką, doprawić solą i pieprzem, można dodać troszkę maggi do smaku. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem, zagotować. Na koniec dodać śmietanę i posypać zieleniną.
Gerard Boersma. Ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz