ZUPA ZIEMNIACZANO-PIECZARKOWA


  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 marchew
  • 2-3 łyżki zieleniny
  • 1 łyżka masła
  • 8-10 sztuk ziemniaków
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej pokrojone w paski grzyby i marchewkę, smażyć 2-3 minuty. Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować, dodać przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać usmażone grzyby z cebulą i marchewką, doprawić solą i pieprzem, można dodać troszkę maggi do smaku. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem, zagotować. Na koniec dodać śmietanę i posypać zieleniną.

Gerard Boersma. Ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz