- 1/2 kg owoców czarnego bzu
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml wody
- 2 pomarańcze
Czarny
bez obrać z baldachimów. Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać cukier i
wodę. Wymieszać, zagotować i gotować przez 15 minut na średnim ogniu.
Pomarańcze
umyć, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Pomarańcze
przekroić i wycisnąć sok. Do gorącego soku z czarnego bzu dodać skórkę i sok z
pomarańczy. Wymieszać, pogotować jeszcze razem 2 minuty i ostawić do
ostudzenia.
Następnie
przecedzić przez gazę. Sok przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie
zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Składniki
wystarczą na 2 słoiki po 350 ml.
Nina Zielińska Krudysz. Martwa natura w szarościach błękitu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz