SOK Z CZARNEGO BZU Z NUTKĄ POMARAŃCZY

  • 1/2 kg owoców czarnego bzu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml wody
  • 2 pomarańcze

Czarny bez obrać z baldachimów. Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać cukier i wodę. Wymieszać, zagotować i gotować przez 15 minut na średnim ogniu.
Pomarańcze umyć, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Pomarańcze przekroić i wycisnąć sok. Do gorącego soku z czarnego bzu dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać, pogotować jeszcze razem 2 minuty i ostawić do ostudzenia.
Następnie przecedzić przez gazę. Sok przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml.

Nina Zielińska Krudysz. Martwa natura w szarościach błękitu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz