·
½ kg jarmużu
·
1 kg ziemniaków
·
1/3 kostki masła
·
½ szklanki
śmietany
·
1 łyżeczka zmielonych
nasion kolendry
·
1 łyżeczka
zmielonego pieprzu
Ziemniaki obierz i
pokrój w duże kawałki. Ułóż na blasze do pieczenia obficie wysmarowanej masłem.
Posyp połową kolendry i pieprzu oraz 1 łyżeczką soli. Piecz w piekarniku
nagrzanym do 200°C około godziny, aż zmiękną. Od czasu do czasu przewracaj je i
mieszaj, żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Z liści jarmużu usuń łodygi,
a resztę porwij na kawałki. Porwane liście dokładnie umyj, umieść w misce i
zalej wrzątkiem (dzięki temu będą później znacznie szybciej się dusić). Wyjmij
je po paru minutach i dokładnie odsącz z wody. W dużym garnku o grubym dnie
rozgrzej pozostałe masło, wsyp resztę przypraw, zamieszaj i natychmiast wrzuć
jarmuż. Duś go pod przykryciem co najmniej 20 minut, aż będzie zupełnie miękki,
mieszając od czasu do czasu. Gdyby się przypalał, dolej odrobinę wody. Dodaj do
jarmużu upieczone ziemniaki, śmietanę i odrobinę soli do smaku. Dokładnie
wymieszaj i podawaj natychmiast z kromkami świeżego pieczywa posmarowanego
masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz