- Łyżkę z zupą wkładamy do ust raczej czubkiem, niż bokiem. Talerza z zupą nie przechyla się aż do wybrania ostatniej kropli. Ładniej jest wcale go nie przechylać.
- Nóż służy wyłącznie do krojenia, nigdy do jedzenia. Nie używamy noża do jarzyn, ziemniaków, siekanego mięsa, ryb omletów, naleśników, pasztetów, klusek, makaronów, kasz.
- Do ryb podaje się specjalne sztućce. Nóż służy tu do oddzielania ości. Trzymamy go w lewej, a widelec w prawej ręce. W wypadku braku tych specjalnych sztućców używamy do ryb dwóch widelców.
- Widelec trzymamy grzbietem na zewnątrz. Nabieramy nim niewielkie kawałki np. mięsa i nie garnirujemy ich stosami jarzyn czy ziemniaków. Spożywamy je kolejno - osobno mięso (jeśli już musimy je jeść), osobno zaś jarzyny czy ziemniaki i kluski.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
NOŻEM CZY WIDELCEM?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz