NOŻEM CZY WIDELCEM?

  • Łyżkę z zupą wkładamy do ust raczej czubkiem, niż bokiem. Talerza z zupą nie przechyla się aż do wybrania ostatniej kropli. Ładniej jest wcale go nie przechylać.
  • Nóż służy wyłącznie do krojenia, nigdy do jedzenia. Nie używamy noża do jarzyn, ziemniaków, siekanego mięsa, ryb omletów, naleśników, pasztetów, klusek, makaronów, kasz.
  • Do ryb podaje się specjalne sztućce. Nóż służy tu do oddzielania ości. Trzymamy go w lewej, a widelec w prawej ręce. W wypadku braku tych specjalnych sztućców używamy do ryb dwóch widelców.
  • Widelec trzymamy grzbietem na zewnątrz. Nabieramy nim niewielkie kawałki np. mięsa i nie garnirujemy ich stosami jarzyn czy ziemniaków. Spożywamy je kolejno - osobno mięso (jeśli już musimy je jeść), osobno zaś jarzyny czy ziemniaki i kluski.
Adolph von Menzel. Goście przy stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz