ZUPA KREM Z SELERÓW

  • 3/4 kg selerów
  • 40 dag mieszanych warzyw (marchew, pietruszka, por)
  • 1 łyżka masła
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • sól
  • sos sojowy
  • 2 łyżki posiekanych młodych listków selera lub zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
Warzywa i selery umyć, obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, dodać 1/2 łyżki masła, ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru marchewkę. Wywar z jarzynami i łyżką sosu sojowego lekko przestudzić, zmiksować. Zupę podgrzać z dodatkiem mleka wymieszanego z mąką doprowadzając do wrzenia. Odstawić. Żółtka wymieszać ze śmietaną, połączyć z zupą, wymieszać, przyprawić do smaku solą. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Po dodaniu żółtek nie można zupy gotować!  Każdą porcję zupy posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz