CYNAMON

Pierniczki, ryż z bitą śmietaną i szczypta cynamonu, jabłka, których aromat potęguje się dzięki dodaniu "korzeni" - czyli aromatycznego cynamonu... Bez tej przyprawy kompot gruszkowy, pieczone na rożenkach śliwki węgierki, placek śliwkowy, szarlotka, słodkie zupy na mleku nie byłyby tak godne podniebienia. I jeszcze wódki, likiery, dania kuchni orientalnej.
Znała Europa tę pachnącą "korę" już w starożytności, ale wówczas używano cynamonu do produkcji wonnych maści, pachnidełek i leków. Handel cynamonem rozwinął się w Europie za pośrednictwem Arabów, następnie monopol przejęli Portugalczycy, a w wieku XVII sprytni Holendrzy sprowadzili z Cejlonu ogromne ilości tej przyprawy. Później panami sytuacji stali się Anglicy. Dzisiaj przyprawa i lek cenione są na całym świecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz