MARYNOWANE CYTRYNY

  • 16 małych dojrzałych cytryn o cienkiej skórce
  • gruboziarnista sól
  • sok z 4 cytryn
Cytryny wyszoruj, zalej zimną wodą, odstaw na 3-5 dni. Codziennie zmieniaj wodę. Potem osącz cytryny i zrób na każdej po cztery nacięcia czubkiem ostrego noża. nacinaj wzdłuż, zaczynając 1 cm od czubka cytryny, a kończąc ok. 1 cm od dołu. Następnie rozetnij cytryny, prowadząc nóż po nacięciach - będą podzielone na ćwiartki, nie rozpadną się. teraz naciśnij każdą cytrynę, tak aby ćwiartki lekko się rozchyliły, i nasyp do środka po 1/4 łyżeczki soli. Cytryny włóż do 4 wyparzonych słoi, do każdego słoja wsyp po łyżce soli i wlej przecedzony sok z jednej cytryny. Na koniec wlej tyle wrzącej wody, aby cytryny były zakryte. zakręć słoje i odstaw je na 3 tygodnie (co najmniej). zalewa z cytryn zrobi się tymczasem oleista i intensywna w smaku. Możesz używać jej zamiast octu. natomiast same cytryny są smacznym dodatkiem do potraw marokańskich, sałatek i duszonych warzyw.

Jefrey Hayes. Cytryna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz