- 300 g filetów rybnych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz, sól
- 400 g ziemniaków
- 1 żółtko
- 30 g masła
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Filety kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy rybę, dusimy minutę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z bułką tartą, doprawiamy. Gdy masa ostygnie, lepimy z niej 8 kulek wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i - jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Studzimy, dodajemy żółtko, masło, mąkę, sól i gałkę. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Rolujemy wałek, kroimy na 8 kawałków (tyle, ile mamy rybnych kulek), każdy kawałek spłaszczamy na placuszek. Na środku układamy farsz, sklejamy ciasto, formując knedle. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 12 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z duszoną kapustą i sosem koperkowym.
Chaim Soutine. Ryby na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz