PRZYPRAWY Z ŁĄK I LASÓW

Przyprawy to niezbędne dodatki do potraw nadające im atrakcyjny aromat, poprawiające smak i wygląd. Pobudzają trawienie, działają konserwująco i leczniczo.
Dzieli się je na:
  • korzenne (pieprz, ziele angielskie, cynamon, wanilia...)
  • warzywne (cebula, czosnek, papryka...)
  • ziołowe (bazylia, cząber, estragon...)
Zioła aromatyczne, suszone i świeże to prastare przyprawy kuchenne. Cieszą podniebienie, pozytywnie wpływają na zdrowie, pozwalają zmniejszyć użycie soli. Kiedyś liście fiołka dodawano do zupy, babką lancetowatą doprawiano sos beszamelowy, a stokrotek używano do przyprawiania sałat. Dziś ponownie wzrosło spożycie ziołowych - najzdrowszych przypraw. Możemy je uprawiać w doniczkach, na działce, zbierać na łące i w lesie. Niech uprzyjemniają nasze menu!

Gary Milek. Kuchenne zioła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz