KARMAZYN Z KASZĄ JAGLANĄ I SZPINAKIEM


  • 2 filety z karmazyna
  • przyprawa do ryb
  • sok z cytryny i starta skórka z tego owocu
  • mąka do panierki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • olej
Rybę posypujemy przyprawami, skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Panierujemy w mące i smażymy na oleju. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, ok. 10 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy go i dogotowujemy kolejne 10 minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy, aż straci swoją objętość. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dodajemy do kaszy jaglanej, mieszamy i posypujemy natką pietruszki. Wyjmujemy na talerz, na wierzch kładziemy filety z karmazyna. Podajemy posypane natką pietruszki.

Zinaida Serebriakowa. Martwa natura z rybą i cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz