- 2 filety z karmazyna
- przyprawa do ryb
- sok z cytryny i starta skórka z tego owocu
- mąka do panierki
- 100 g kaszy jaglanej
- 4 garście świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- olej
Rybę posypujemy przyprawami, skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Panierujemy w mące i smażymy na oleju. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, ok. 10 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy go i dogotowujemy kolejne 10 minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy, aż straci swoją objętość. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dodajemy do kaszy jaglanej, mieszamy i posypujemy natką pietruszki. Wyjmujemy na talerz, na wierzch kładziemy filety z karmazyna. Podajemy posypane natką pietruszki.
Zinaida Serebriakowa. Martwa natura z rybą i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz