KONFITURA MALINOWO-IMBIROWA

  • 500 g malin
  • 50 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 10 g imbiru
  • 10 g żelatyny
Do rondelka z szerokim dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wodu. Podgrzewaj intensywnie, aż cukier się rozpuści, a nawet zacznie zmieniać się w syrop. Wtedy dodaj dopiero sok z cytryny i pokrojony w duże kawałki imbir (będzie łatwiej wyjąć go z konfitury). Do gotowego syropu dodaj maliny. Te owoce są delikatne, więc nie wymagają długiego gotowania. Wsyp jeszcze pektynę lub żelatynę i gotuj maliny do momentu, aż pokryją się sokiem. Wymieszaj dokładnie i przelej do słoików. Mocno zakręć i odwróć słoiki do góry dnem w celu lepszego zamknięcia. Odstaw do schłodzenia. 

Joseph Kleitsch. Martwa natura z malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz