- 30 dag filetów z dorsza
- 20 dag filetów z łososia
- 4 jajka
- 2 białka
- 15 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki masła
- garść świeżego szpinaku
- po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
sos:
- 200 ml śmietanki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka białego wina deserowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Filety myjemy i osuszamy. Dorsza miksujemy z 2 jajkami, 1 białkiem i połową śmietany. To samo robimy z łososiem. Obie masy przyprawiamy solą i pieprzem. Topimy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki wody, wkładamy listki szpinaku. Mieszając, podgrzewamy 5 minut. Studzimy, siekamy, łączymy z pokrojoną zieleniną i połową masy z dorsza. Keksówkę smarujemy resztą masła. Wkładamy masę z łososia, następnie masę z dorsza ze szpinakiem, na koniec masę z samego dorsza. Przykrywamy folią aluminiową. Formę wstawiamy do brytfanki z wrzątkiem, pieczemy 45 minut w 180 st.C. Po ostudzeniu wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Robimy sos: śmietankę łączymy z winem i sokiem cytrynowym, zagotowujemy, mieszamy ze szczypiorkiem. Formę odwracamy dnem do góry, terrinę wykładamy na półmisek. Podajemy z sosem.
Terrina
- pasztet
z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionkowej formie,
którą następnie należy umieścić w naczyniu z gorącą wodą i wstawić do
piekarnika.
Frederic Bazille. Ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz