- 1,25 litra wody
- korzeń imbiru (kawałek długości około 2 cm)
- 3 łyżeczki zielonej herbaty
- świeżo wyciśnięty sok z 1/4 lub 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Podgrzej
około 1,25 litra wody na wolnym ogniu. Zanim woda zacznie wrzeć, zetrzyj na
drobnych oczkach wcześniej obrany kawałek świeżego korzenia imbiru. Dodaj
potarty imbir do wody. Gdy woda zacznie się gotować, przykręć ogień odrobinę,
aby nie wykipiała. Pozwól jej wrzeć na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. W
tym czasie wyparuje około 0,25 litra wody. Następnie odstaw wodę do ostygnięcia
na kolejne 8-10 minut. Zalej zieloną herbatę i pozwól jej się parzyć przez
kolejne 3 minuty. Zanim zalejesz zieloną herbatę nie zapomnij zamieszać wody,
aby cały starty imbir znalazł się w naczyniu z zieloną herbatą. Jeżeli smak
startego imbiru jest dla Ciebie zbyt intensywny, możesz przecedzić herbatę. Na
koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wszystko
dokładnie wymieszaj.
Józef Mehoffer. Majowe słońce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz