HERBATA Z IMBIREM

  • 1,25 litra wody
  • korzeń imbiru  (kawałek długości około 2 cm)
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/4 lub 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Podgrzej około 1,25 litra wody na wolnym ogniu. Zanim woda zacznie wrzeć, zetrzyj na drobnych oczkach wcześniej obrany kawałek świeżego korzenia imbiru. Dodaj potarty imbir do wody. Gdy woda zacznie się gotować, przykręć ogień odrobinę, aby nie wykipiała. Pozwól jej wrzeć na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. W tym czasie wyparuje około 0,25 litra wody. Następnie odstaw wodę do ostygnięcia na kolejne 8-10 minut. Zalej zieloną herbatę i pozwól jej się parzyć przez kolejne 3 minuty. Zanim zalejesz zieloną herbatę nie zapomnij zamieszać wody, aby cały starty imbir znalazł się w naczyniu z zieloną herbatą. Jeżeli smak startego imbiru jest dla Ciebie zbyt intensywny, możesz przecedzić herbatę. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj.

Józef Mehoffer. Majowe słońce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz