- 3/4 tabliczki gorącej czekolady
- 2/3 szklanki mocnej kawy
- 3 i 1/2 łyżki rumu
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany 36%
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- sól
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z kawą i 3 łyżkami rumu. W misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli. Postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać, aż powiększą objętość (ok. 6 minut). Zdjąć miskę z ognia, dodać masę czekoladową, ubić, wystudzić. Dodać szklankę ubitej śmietanki. Rozdzielić do pucharków, przykryć folią i zamrażać 3 godziny. Przed podaniem ozdobić śmietanką ubitą z cukrem pudrem (pod koniec ubijania dodać pół łyżki rumu).
Vincent van Gogh. Kobieta mieląca kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz