KREM KAWOWY


  • 3/4 tabliczki gorącej czekolady
  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 3 i 1/2 łyżki rumu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • sól
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z kawą i 3 łyżkami rumu. W misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli. Postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać, aż powiększą objętość (ok. 6 minut). Zdjąć miskę z ognia, dodać masę czekoladową, ubić, wystudzić. Dodać szklankę ubitej śmietanki. Rozdzielić do pucharków, przykryć folią i zamrażać 3 godziny. Przed podaniem ozdobić śmietanką ubitą z cukrem pudrem (pod koniec ubijania dodać pół łyżki rumu).

Vincent van Gogh. Kobieta mieląca kawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz