- 1 ananas (obrany i pokrojony w 2 cm kawałki)
- 100 g cukru trzcinowego
- 70 g maki orkiszowej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 60 g masła
- szczypta gałki muszkatołowej sól
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
Do miski wsypać cukier, mąkę, płatki, gałkę muszkatołową, sól. Dodać masło i wymieszać palcami, aż składniki się połączą, a konsystencja będzie podobna do okruszków. Odstawić do lodówki na 10 minut. Pokrojonego ananasa przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać sokiem z limonki wymieszanym z imbirem. Całość wymieszać. Posypać orkiszową kruszonką. Przykryć folią i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 15 minut, aż skórka będzie złoto-brązowa i chrupiąca. Podawać na ciepło.
Sientje Mesdag Van Houten. Ananas i cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz