ZAPIEKANE WARZYWA Z KOZIM SEREM

sos:
  • spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)
  • po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotek
  • po 1 łyzce startego parmezanu i uprażonych orzeszków piniowych
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
zapiekane warzywa:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 20-30 dag miąższu dyni
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 3 łyzki oliwy
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 duży pomidor (obrany, oczyszczony z nasion i zmiksowany)
  • 2 łyżeczki roztartego czosnku
  • 3 łyzki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyzka posiekanego tymianku
  • 35 dag koziego sera
Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190st.C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.

Edith White. Martwa natura z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz