PIEROŻKI Z GRUSZKĄ, SEREM I PORAMI

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki posiekanych porów
  • 1 duża dojrzała, ale jędrna gruszka (obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 8-10 dag startego żóltego sera
  • 1,5 łyzki posiekanego szczypiorku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 lekko ubite jajko
  • sól, pieprz
Zrób nadzienie: roztop masło, włóż pory, smaż minutę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pory zaczną się rumienić. Dodaj kawałki gruszki i cukier, gotuj bez pokrywki, aż odparyje sos - około 2 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, a potem dodaj ser i szczypiorek. Rozmróź i rozwałkuj ciasto francuskie, foremką wytnij kółka, każde rozwałkuj do średnicy 15 cm. Na krążkach układaj nadzienie, brzegi smaruj jajkiem i sklejaj, formując pierogi. Posmaruj je jajkiem, nakłuj wykałaczką, ułóż na blasze i wstaw na 20 minut do lodówki. Potem upiecz w temeraturze 200st.C (około 18 minut). Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz