GULASZ ZIEMNIACZANY
- 3/4 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1-2 papryczki pepperoni
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 listki laurowe
- 1 starty surowy ziemniak
- odrobina mąki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz i posiekaj cebule, przyrumień na maśle. Oprósz papryką, zasmaż. Dodaj obrane ziemniaki, Wlej bulion, wrzuć posiekane pepperoni (bez nasionek). Dodaj też koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek i listek laurowy, wymieszaj, szybko doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj jakieś 20 minut. Na krótko przed końcem gotowania dodaj do garnka z gulaszem startego surowego ziemniaka, oprósz odrobiną mąki i wymieszaj. Zagotuj, stale mieszając, aż danie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Do gulaszu możesz podać pokrojone na plasterki korniszony lub paprykę.
Vincent van Gogh. Jedzący kartofle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz