GULASZ ZIEMNIACZANY

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1-2 papryczki pepperoni
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 listki laurowe
  • 1 starty surowy ziemniak
  • odrobina mąki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz i posiekaj cebule, przyrumień na maśle. Oprósz papryką, zasmaż. Dodaj obrane ziemniaki, Wlej bulion, wrzuć posiekane pepperoni (bez nasionek). Dodaj też koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek i listek laurowy, wymieszaj, szybko doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj jakieś 20 minut. Na krótko przed końcem gotowania dodaj do garnka z gulaszem startego surowego ziemniaka, oprósz odrobiną mąki i wymieszaj. Zagotuj, stale mieszając, aż danie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Do gulaszu możesz podać pokrojone na plasterki korniszony lub paprykę.

Vincent van Gogh. Jedzący kartofle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz