·
buraki
·
2
kromki czarnego chleba
·
1
szklanka śmietany
·
szczypiorek
·
koperek
·
szczypta
soli i cukru
Z buraków i czarnego chleba przygotować wcześniej
kwas buraczany (poniżej). Kiedy już kwas będzie gotowy, odlać 1,5 litra. Dodać
do niego umyty, drobno posiekany szczypiorek i koperek, lekko wymieszać z solą
i szczyptą cukru. Wszystko zabielić śmietaną i schłodzić. Chłodnik litewski
podawać najlepiej ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami.
KWAS BURACZANY:
·
1
/2 kg buraków
·
3
l wody
·
10
dag czarnego żytniego chleba
Wymyte buraki ugotować, obrać, pokrajać w słupki lub
utrzeć na tarce do jarzyn, zalać wrzątkiem i trzymać w cieple (np. pod kocem
lub w nagrzanym piekarniku) ok. 30 minut. Ostudzić. Do wywaru włożyć kawałek
czarnego żytniego chleba zawinięty w czystą gazę i odstawić w ciepłe miejsce
na 1-2 doby, aby nastąpiło zakwaszenie. Po zakwaszeniu chleb wyjąć. Kwas
buraczany może być wykorzystany jako napój oraz jako podstawowy składnik
różnego rodzaju barszczów i chłodników, a także jako dodatek zakwaszający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz