CHŁODNIK LITEWSKI (1)

·        buraki

·        2 kromki czarnego chleba

·        1 szklanka śmie­tany

·        szczypiorek

·        koperek

·        szczypta soli i cukru
Z buraków i czarnego chleba przygotować wcześniej kwas buraczany (poniżej). Kiedy już kwas będzie gotowy, odlać 1,5 litra. Dodać do niego umyty, drobno posiekany szczypiorek i koperek, lekko wymieszać z solą i szczyptą cukru. Wszystko zabielić śmietaną i schłodzić. Chłodnik litewski podawać najlepiej ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami.
KWAS BURACZANY:

·        1 /2 kg buraków

·        3 l wody

·        10 dag czarnego żytnie­go chleba
Wymyte buraki ugotować, obrać, pokrajać w słupki lub utrzeć na tarce do jarzyn, zalać wrzątkiem i trzymać w cieple (np. pod kocem lub w nagrzanym piekarniku) ok. 30 minut. Ostudzić. Do wywaru włożyć kawałek czarne­go żytniego chleba zawinięty w czystą gazę i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby nastąpiło zakwaszenie. Po zakwaszeniu chleb wyjąć. Kwas buraczany może być wykorzystany jako napój oraz jako podstawowy składnik różnego rodzaju bar­szczów i chłodników, a także jako dodatek zakwaszający.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz