POMIDORY FASZEROWANE
- twarde, spore pomidory (dobra jest odmiana Malinowa)
- 30-40 dag świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ryżu
- 1 łyżka oliwy
- 5 orzechów laskowych
- oregano
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
Odetnij czubki pomidorów. Miąższ wydrąż, wnętrza pomidorów posól. Połącz zblanszowany i posiekany szpinak z ugotowanym ryżem, posiekanymi orzechami, roztartym czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj. Pomidory napełnij farszem, przykryj odkrojonymi czubkami i włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 150st.C.
Karol Turski. Pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz