POMIDORY FASZEROWANE

  • twarde, spore pomidory (dobra jest odmiana Malinowa)
  • 30-40 dag świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ryżu
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 orzechów laskowych
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
Odetnij czubki pomidorów. Miąższ wydrąż, wnętrza pomidorów posól. Połącz zblanszowany i posiekany szpinak z ugotowanym ryżem, posiekanymi orzechami, roztartym czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj. Pomidory napełnij farszem, przykryj odkrojonymi czubkami i włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 150st.C.

Karol Turski. Pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz