WARZYWA PO TAJSKU

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 20 dag grzybków shiitake (same kapelusze) pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3 duże dymki pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 szklanki drobno pokrojonej kapusty bok choy (lub pekińskiej)
  • sól, pieprz
Rozgrzej olej w rondlu o grubych ściankach. Włóż imbir i czosnek, po 20 sekundach dodaj paprykę i grzybki. Gdy papryka jest miękka, ale jeszcze jędrna (po około 3 minutach), dodaj dymki i kapustę. Podgrzewaj 2 minuty, aż kapusta zmięknie. Przypraw solą i pieprzem.

Marek Nowak. Martwa natura z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz