SAŁATKA Z SOCZEWICY (INDIE)
- 10 dag ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag rukoli
Sos:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- świeżo wycisnięty sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotuj sos: wlej do słoiczka ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę, dodaj sól i pieprz do smaku. Mocno zakręć i wymieszaj sos, energicznie wstrząsając słoikiem. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w wąskie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i podziel na cząstki. Na talerzu ułóż opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulę i pomidorki. Posyp ugotowaną soczewicą i polej sosem.
Rafał Wąsowicz. Martwa natura z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz