SAŁATKA Z SOCZEWICY (INDIE)

  • 10 dag ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag rukoli
Sos:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo wycisnięty sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przygotuj sos: wlej do słoiczka ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę, dodaj sól i pieprz do smaku. Mocno zakręć i wymieszaj sos, energicznie wstrząsając słoikiem. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w wąskie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i podziel na cząstki. Na talerzu ułóż opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulę i pomidorki. Posyp ugotowaną soczewicą i polej sosem.

Rafał Wąsowicz. Martwa natura z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz