ZUPA RYBNA (WIETNAM)

  • 2 cebulki dymki (białe części)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżeczek sosu rybnego
  • 1 duża głowa ryby, ew. ości i inne odpadki pozostałe po przyrządzaniu innego dania rybnego
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka pędów bambusa
  • 1 świeży ananas pokrojony na kawałeczki
  • szczypta Vegety albo bulionu w proszku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • szczypior dymki do dekoracji
Dymki rozgnieć płaską stroną noża. Do garnka włóż odpadki ryby oraz dymki. Posyp pieprzem i łyżeczką soli, wlej 4 łyżeczki sosu rybnego. Odstaw na 10-15 minut. Zagotuj wodę, włóż ananasy i pokrojone pędy bambusa. Gotuj 5 minut na małym ogniu (woda powinna jedynie lekko mrugać). Włóż resztki ryby razem z dymkami, dodaj dwie łyżki sosu rybnego, resztę soli i szczyptę bulionu w proszku. Gotuj około 10 minut. Gotową zupę wlej do wazy, posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym szczypiorem.
Biu Lan Phuong. Połów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz