ZUPA RYBNA (WIETNAM)
- 2 cebulki dymki (białe części)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżeczek sosu rybnego
- 1 duża głowa ryby, ew. ości i inne odpadki pozostałe po przyrządzaniu innego dania rybnego
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka pędów bambusa
- 1 świeży ananas pokrojony na kawałeczki
- szczypta Vegety albo bulionu w proszku
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- szczypior dymki do dekoracji
Dymki rozgnieć płaską stroną noża. Do garnka włóż odpadki ryby oraz dymki. Posyp pieprzem i łyżeczką soli, wlej 4 łyżeczki sosu rybnego. Odstaw na 10-15 minut. Zagotuj wodę, włóż ananasy i pokrojone pędy bambusa. Gotuj 5 minut na małym ogniu (woda powinna jedynie lekko mrugać). Włóż resztki ryby razem z dymkami, dodaj dwie łyżki sosu rybnego, resztę soli i szczyptę bulionu w proszku. Gotuj około 10 minut. Gotową zupę wlej do wazy, posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym szczypiorem.
Biu Lan Phuong. Połów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz