KARP FASZEROWANY PIECZONY


  • karp (ok. 1,5 kg)
  • 4 sucharki lub 2 czerstwe bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka wyłuskanych pestek słonecznika
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Karpia oskrobać i po odcięciu głowy wypatroszyć (nie rozcinając brzucha), umyć, pokroić na 3-centymetrowe dzwonka, oprószyć solą i pierzem. Sucharki lub bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i starannie rozetrzeć lub zemleć. Dodać żółtka, rodzynki, sos sojowy, uprażone na patelni ziarna słonecznika oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszać i doprawić. Wypełnić dzwonka farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, skropić resztą oliwy i wstawić do gorącego piekarnika. Upieczoną rybę podawać na gorąco z pieczywem.

William Merritt Chase. Martwa natura z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz