- 75 dag filetów z sandacza
- 5 dag grzybów suszonych
- 2 cebule
- 15 dag śmietany
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Filety opłukać, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć solą, pieprzem, mąką i usmażyć. Opłukane i namoczone wcześniej grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody i okroić w paseczki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać grzyby i dusić ok. 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, połączyć z grzybami, zagotować i doprawić. sandacza włożyć do rondla, przykryć grzybami i dusić kilka minut. Gorącą rybę posypać posiekaną natką. Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z marchwi i chrzanu.
Alexander Adriaenssen. Ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz