SANDACZ Z GRZYBAMI


  • 75 dag filetów z sandacza
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 15 dag śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Filety opłukać, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć solą, pieprzem, mąką i usmażyć. Opłukane i namoczone wcześniej grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody i okroić w paseczki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać grzyby i dusić ok. 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, połączyć z grzybami, zagotować i doprawić. sandacza włożyć do rondla, przykryć grzybami i dusić kilka minut. Gorącą rybę posypać posiekaną natką. Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z marchwi i chrzanu.

Alexander Adriaenssen. Ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz