DESER ORZECHOWY NA ZIMNO Z SOSEM CZEKOLADOWYM NA GORĄCO
- 40 dag mielonych orzechów włoskich
- 5 dag orzechów do dekoracji (połówki)
- 20 dag cukru pudru
- 30 dag masła
krem:
- 4 żółtka
- 2 niepełne szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki rumu
sos:
- 20 dag czekolady
- 2 łyżki mocnego naparu kawy
- 2 łyżki masła
- niepełna szklanka słodkiej śmietanki
Utrzeć żółtka z cukrem. Pod koniec ucierania dodać obie mąki. Mleko lekko podgrzać i stopniowo wlewać, stale ucierając. Masę zagotować na bardzo wolnym ogniu, nie przerywając ucierania. gdy krem będzie już gęsty, zdjąć go z ognia, dodać rum, ostudzić. Krem starannie wymieszać z orzechami i masłem roztartym z cukrem pudrem. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym posmarowanym cienko masłem. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić i wystawić na noc do lodówki. Przed podaniem przygotować sos: do rondelka wlać kawę, dodać masło, cukier i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do stopnienia. Tort przełożyć na talerz, zdjąć pergamin. Wierzch udekorować orzechami. Gorący sos podawać osobno w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz