DESER ORZECHOWY NA ZIMNO Z SOSEM CZEKOLADOWYM NA GORĄCO

  • 40 dag mielonych orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów do dekoracji (połówki)
  • 20 dag cukru pudru
  • 30 dag masła
krem:
  • 4 żółtka
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki rumu
sos:
  • 20 dag czekolady
  • 2 łyżki mocnego naparu kawy
  • 2 łyżki masła
  • niepełna szklanka słodkiej śmietanki
Utrzeć żółtka z cukrem. Pod koniec ucierania dodać obie mąki. Mleko lekko podgrzać i stopniowo wlewać, stale ucierając. Masę zagotować na bardzo wolnym ogniu, nie przerywając ucierania. gdy krem będzie już gęsty, zdjąć go z ognia, dodać rum, ostudzić. Krem starannie wymieszać z orzechami i masłem roztartym z cukrem pudrem. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym posmarowanym cienko masłem. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić i wystawić na noc do lodówki. Przed podaniem przygotować sos: do rondelka wlać kawę, dodać masło, cukier i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do stopnienia. Tort przełożyć na talerz, zdjąć pergamin. Wierzch udekorować orzechami. Gorący sos podawać osobno w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz