BAKALIOWE CIASTECZKA

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (50 dag)
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 5 dag migdałów
  • 10 dag miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
Ciasto rozmrozić, rozłożyć na stolnicy posypanej mąką. Wykroić krążki o średnicy nie mniejszej niż 7 cm. W środku krążków wykroić kieliszkiem dziurki o średnicy 4 cm. Rodzynki i migdały sparzyć, osączyć. Orzechy i migdały posiekać. Miód rozpuścić w garnuszku, dodać wszystkie bakalie i cynamon, dokładnie wymieszać. Dusić na wolnym ogniu ok. 2 minut, ostudzić. Masę wyłożyć łyżeczką na środek całego krążka, przykryć drugim krążkiem z dziurką. Zlepić brzegi obu krążków. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć ciasteczka posmarowane na wierzchu zimną wodą. Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 st.C.

John Frederick Peto. Ciasto i serwis do herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz