- 1 kg mąki
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 5 jaj
- 2 szklanki mleka
- 10 dag drożdży
- pół szklanki soli
- starta skórka z uprzednio umytej wrzątkiem cytryny
- masło lub smalec do natłuszczania blaszek
- 1 mała kapusta
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- pół szklanki oleju
Umytą kapustę pokroić, włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować pół godziny. Po ostudzeniu odcisnąć. Zemleć i odparować na patelni. Zrumienić posiekaną cebulę, dołożyć kapustę i podsmażać 10 minut. Dodać pieprz i sól do smaku. Nakładać farsz. Ciasto zlepiać jak pierogi. Kłaść na blachę gładkim grzbietem do góry i smarować rozbitym jajkiem. Piec w temperaturze 170 st. C, aż ciasto będzie jasnobrązowe.
Władysław Jarocki. Zbiór kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz