WIGILIJNE PIEROŻKI (KULEBIACZKI) Z KAPUSTĄ

  • 1 kg mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag drożdży
  • pół szklanki soli
  • starta skórka z uprzednio umytej wrzątkiem cytryny
  • masło lub smalec do natłuszczania blaszek
farsz:
  • 1 mała kapusta
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • pół szklanki oleju
Ciepłe mleko zmieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Do miski wsypać połowę ogrzanej i przesianej mąki. Dolać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Utrzeć żółtka z cukrem aż do białości. Dodać je do rozczynu wraz z resztą mąki, roztopionym masłem, solą, skórką cytrynową. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od dłoni. Dodać do niego ubitą pianę z białek, delikatnie ją wgniatając. Kawałki ciasta wielkości włoskiego orzecha rozgniatać na placuszki.
Umytą kapustę pokroić, włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować pół godziny. Po ostudzeniu odcisnąć. Zemleć i odparować na patelni. Zrumienić posiekaną cebulę, dołożyć kapustę i podsmażać 10 minut. Dodać pieprz i sól do smaku. Nakładać farsz. Ciasto zlepiać jak pierogi. Kłaść na blachę gładkim grzbietem do góry i smarować rozbitym jajkiem. Piec w temperaturze 170 st. C, aż ciasto będzie jasnobrązowe.

Władysław Jarocki. Zbiór kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz