SAŁATKA TOSKAŃSKA

  • 4 kromki czerstwego białego chleba (pokrojonego w kostkę)
  • 4-5 łyżek białego wina
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • pół ogórka
  • 8 dymek
  • 5 dag rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • ew. ocet winny i świeża bazylia
Chleb skrop winem (powinien być lekko wilgotny, ale nie mokry). Pomidorki przekrój na pół, ogórek pokrój w kostkę, dymki w plasterki. Do miski włóż umytą i oczyszczoną z ogonków rukolę, chleb i pozostałe składniki sałatki. Posyp pieprzem, posól, polej oliwą i delikatnie wymieszaj. Sałatkę wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz przyprawić octem winnym i dodać trochę świeżej bazylii.
Katarzyna Gąsiorowska. Toskania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz