SAŁATKA Z MŁODEGO SZPINAKU Z TRUSKAWKAMI


  • kilka garści młodych liści szpinaku
  • 4 nieduże plasterki mozzarelli
  • kilka truskawek
  • łyżka konfitury z truskawek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • pieprz
Szpinak przebrać, starannie umyć i osuszyć. Truskawki dokładnie wypłukać i osuszyć. Konfiturę zmiksować, doprawić do smaku octem balsamicznym. Na dnie półmiska rozsmarować jogurt. Rozłożyć pojedynczą warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na niej - plasterki mozzarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Potem znów ułożyć warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polać sałatkę sosem z konfitury i octu balsamicznego.

Pierre Auguste Renoir. Truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz