SAŁATKA Z MŁODEGO SZPINAKU Z TRUSKAWKAMI
- kilka garści młodych liści szpinaku
- 4 nieduże plasterki mozzarelli
- kilka truskawek
- łyżka konfitury z truskawek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- pieprz
Szpinak przebrać, starannie umyć i osuszyć. Truskawki dokładnie wypłukać i osuszyć. Konfiturę zmiksować, doprawić do smaku octem balsamicznym. Na dnie półmiska rozsmarować jogurt. Rozłożyć pojedynczą warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na niej - plasterki mozzarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Potem znów ułożyć warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polać sałatkę sosem z konfitury i octu balsamicznego.
Pierre Auguste Renoir. Truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz