MINIFRITTATY Z BROKUŁAMI

(na 12 sztuk)

  • 1/2 brokułu 
  • 5 jajek
  • 70 g żółtego sera (jego ostrość zależy od indywidualnych upodobań)
  • masło do wysmarowania foremek
  • sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Brokuł podzielić na małe różyczki (bardzo małe), wrzucić je do garnka z gotującą się osoloną wodą i blanszować przez 3 minuty. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich sól i pieprz. Małe silikonowe foremki na muffinki wysmarować odrobiną masła. Na dnie każdej foremki położyć różyczkę brokułu, oprószyć odrobiną startego żółtego sera, całość zalać masą jajeczną, pamiętając, by nie wypełnić foremek do końca, bo frittaty lekko urosną. Frittaty zapiekać około 15 minut.

FRITTATA
Włoska frittata to niezwykle proste i ciekawe danie. Lista składników jest otwarta, można ją też jeść na różne sposoby – na ciepło i na zimno, na śniadanie i jako antipasti, samą lub z dodatkami. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie.

Słowo frittata pochodzi od włoskiego frittare, czyli smażyć. Smażenie to tylko część przepisu, ponieważ na ostatnie 5-15 minut  (w zależności od przepisu) frittata ląduje w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi frittata „rośnie”, robi się bardziej puszysta i lżejsza niż gdyby była smażona z obu stron na patelni.

Kris Crash. Martwa natura z brokułem, nożem i miedzianym naczyniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz