- 1/2 brokułu
- 5 jajek
- 70 g żółtego sera (jego ostrość zależy od indywidualnych upodobań)
- masło do wysmarowania foremek
- sól, pieprz
FRITTATA
Włoska
frittata to niezwykle proste i ciekawe danie. Lista składników jest otwarta,
można ją też jeść na różne sposoby – na ciepło i na zimno, na śniadanie i jako
antipasti, samą lub z dodatkami. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie.
Słowo
frittata pochodzi od włoskiego frittare, czyli smażyć. Smażenie to
tylko część przepisu, ponieważ na ostatnie 5-15 minut (w zależności od przepisu) frittata ląduje w
piekarniku. Dzięki temu zabiegowi frittata „rośnie”, robi się bardziej puszysta
i lżejsza niż gdyby była smażona z obu stron na patelni.
Kris Crash. Martwa natura z brokułem, nożem i miedzianym naczyniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz