BISZKOPT Z MASĄ PIANKOWĄ W GALARETCE

kakaowy biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao do ciast
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:

  • 3 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki)
  • 2 łyżki spirytusu
masa piankowa:

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki agrestowe
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie razem wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w tempetarurze ok. 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić. W małym garnku zagotować 1 szklankę wody i 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki). Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki brzoskwiniowe i razem dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko skondensowane niesłodzone ubić, następnie wlać tężejącą galaretkę brzoskwiniową i razem zmiksować. Syrop z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć biszkopt i wyłożyć na niego masę piankową. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wyłożyć na masę piankową. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Raphaelle Peale. Brzoskwinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz