ZUPA DYNIOWA

  • 1 - 1,5 kg dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 szklanki wywaru z włoszczyzny
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
dodatek:
  • grzanki z bułki
  • 4 łyżeczki pestek z dyni
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wraz z dwoma łyżkami oleju z pestek winogron umieścić w garnku, wlać 2-3 łyżki wody i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu, aż dynia się rozgotuje.
Lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem. Dodać wywar lub bulion, zagotować, doprawiając solą, ostrą papryką, imbirem i cynamonem.
Do śmietany dodać odrobinę ciepłej zupy, starannie wymieszać, wlać do garnka i mocno zagrzać. Zupę na talerzu posypać podsmażonymi pestkami z dyni oraz podać osobno zrumienione także na suchej patelni grzanki z bułki.

Krystyna Maria Wojtas. Martwa natura z dynią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz