- 1 - 1,5 kg dyni
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 4 szklanki wywaru z włoszczyzny
- szczypta ostrej papryki
- szczypta mielonego imbiru
- sól
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
- grzanki z bułki
- 4 łyżeczki pestek z dyni
Lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem. Dodać wywar lub bulion, zagotować, doprawiając solą, ostrą papryką, imbirem i cynamonem.
Do śmietany dodać odrobinę ciepłej zupy, starannie wymieszać, wlać do garnka i mocno zagrzać. Zupę na talerzu posypać podsmażonymi pestkami z dyni oraz podać osobno zrumienione także na suchej patelni grzanki z bułki.
Krystyna Maria Wojtas. Martwa natura z dynią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz