DYNIOWA SAŁATKA
- 1 kg dyni
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- kilkanaście czarnych oliwek
- 20 dag fety
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej
- mielona ostra papryka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Miąższ dyni kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z 3 łyżkami oleju, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, szczyptą soli i pieprzu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kostki dyni. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 st.C. Przygotowujemy pozostałe składniki sałatki: pomidorki i oliwki kroimy na pół, cebulkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę. Polewamy 2 łyżkami oleju, sokiem z cytryny. Dodajemy dynię i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Francois Bonvin. Martwa natura z dynią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz