DYNIOWA SAŁATKA


  • 1 kg dyni
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 20 dag fety
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej
  • mielona ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Miąższ dyni kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z 3 łyżkami oleju, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, szczyptą soli i pieprzu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kostki dyni. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 st.C. Przygotowujemy pozostałe składniki sałatki: pomidorki i oliwki kroimy na pół, cebulkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę. Polewamy 2 łyżkami oleju, sokiem z cytryny. Dodajemy dynię i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Francois Bonvin. Martwa natura z dynią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz